Taxatie en Expertisebureau Hugo van Oosterwijk

Taxatie Youngtimer 

 

 

Wat zijn de kosten en wat krijg ik daarvoor?

 

De standaard prijs voor een taxatie van een youngtimer:  € 125,-  (of bij mij thuis voor €110,-) incl. BTW

 

Hiervoor ontvangt u uitgebreid rapportage met foto`s als PDF bestand, klaar om door te mailen naar de verzekeraar en desgewenst ook een schriftelijk rapport.

De taxatie vindt plaats bij u aan huis.

 

 

Wat is een youngtimer?

 

Er zijn legio auto’s uit de jaren ‘80 en begin jaren ‘90 die voor deze titel in aanmerking komen, een volledige opsomming is onbegonnen werk  maar hier enkele voorbeelden die meteen de verscheidenheid aangeven: Mercedes W116 model, Opel Calibra, Peugeot 205 GTI, BMW 5 en 7 serie, Renault Clio Williams, Nissan 240Z, VW golf GTI 1e model, Range Rover, Alfetta, Volvo 240 serie, Mini, Jaguar XJ, ikzelf denk nog met weemoed aan m’n Citroën BX en Peugeot 305 en momenteel heb ik nog een 205 CTI uit ’86, allemaal karaktervolle markante auto's uit het recente verleden die terecht ontdekt en gekoesterd worden door liefhebbers van niet alledaags vervoer.

Deze auto's staan niet op een koerslijst dus bij schade wordt de waardevaststelling aan de expert overgelaten. Met een in een taxatierapport vastgelegde waarde kan de auto op die basis verzekerd worden en worden bij schade of totaalverlies problemen rond de waarde voorkomen. Ook bij WA verzekering is het verstandig een taxatierapport te hebben als hulpmiddel bij een claim bij een tegenpartij. 

 

 

 

 

 

 

Bijtelling youngtimer

 

Rijdt u zakelijk met een recente auto dan moet u bij privé gebruik 25% van de oorspronkelijke catalogusprijs bij uw inkomen optellen, bij youngtimers of klassiekers is dit 25% van de waarde van de auto in het economische verkeer, dus de waarde bij particuliere verkoop. Er zijn in de afgelopen decennia heel wat interessante auto’s geproduceerd die een lange levensduur hebben en heerlijk rijden. Bovendien onderscheiden deze auto’s zich van de massa, bijvoorbeeld BMW 5 en 7 serie, Mercedes S klasse of eenJaguar. Dergelijke 15+ ers kan de bijtelling berekend worden over de gangbare verkoopwaarde, dit is veelal gunstiger dan de catalogusprijs van een recente auto. Er dient wel een taxatierapport opgemaakt te worden door een onafhankelijk taxateur ter bepaling van de dagwaarde. Ook hiervoor kunt u van mijn diensten gebruik maken.

 

 

Fiscale waardebepaling bij overname

 

Bij een overname van een zakelijk gereden auto door een privé persoon, wil de Belastingdienst graag een officiële waardebepaling kunnen inzien, waarin de daadwerkelijke dagwaarde van de auto vastgesteld is. Zonder rapport gaat men vaak uit van de gangbare showroomprijs die behoorlijk kan afwijken en waarover dus onnodige belasting penningen betaald moeten worden. Zo is in de showroomprijs meestal de kosten van een grote beurt en garantie opgenomen, in bovenstaand geval is dit niet van toepassing en dus van invloed op de waarde. Ook bij echtscheidingen en nalatenschapsafhandelingen is een dergelijke onafhankelijke waardebepaling aan te raden.

 

 

 

Top